Χαρακτηριστικά - Χρήσεις

003

Γενικά

 

Το paulownia έχει κάποια χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα δέντρα. Είναι Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δέντρο στην Γη , το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα από τον πρώτο μόλις χρόνο και σε 8 με 10 χρόνια μπορεί να παράγει μέχρι 1 κυβικό μέτρο ξυλείας! Όταν γίνει η συγκομιδή, ένα νέο δέντρο μεγαλώνει από το κολόβωμα και χρησιμοποιεί την ίδιο ριζικό σύστημα. Απο το ίδιο κούτσουρο μπορεί να αυξηθούν εκ νέου 7-10 πλήρους μεγέθους δέντρα. Αντέxει σε θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου.

 

 

 4 μήνες μετά την φύτευση (ύψος 4,60 μέτρα)

 

0044 μήνες μετά την φύτευση (7 εκατοστά διάμετρος κορμού)

 

Χαρακτηριστικά ξύλου

  1. Είναι πολύ ελαφρύ 300 κιλά ανά κυβικό μέτρο περίπου αλλά και εξαιρετικά γερό ξύλο. Στους αμέτρητους μικροσκοπικούς πόρους του αέρα που περιέχονται στο ξύλο οφείλετε η ελαφρότητά του όπως και θερμομονωτική και ηχομονωτική ιδιότητα που το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο ξύλο. Χρησιμοποιείτε σε εφαρμογές όπου η θερμομόνωση, η ηχομόνωση και το βάρος είναι σημαντικό στοιχείο όπως για θαλάσσιες κατασκευές, στην κατασκευή αεροσκαφών, σε φορτηγά, τρένα και γενικότερα για το εσωτερικό οχημάτων όπου το μειωμένο βάρος σημαίνει οικονομία στα καύσιμα.
  2. Είναι ένα όμορφο ανοιχτόχρωμο ξύλο (μεταξένιο λείο φινίρισμα) χωρίς ρόζους, με μεγάλη αντοχή, ανθεκτικό στη στρέβλωση και την παραμόρφωση. Μπορεί να δουλευτεί εύκολα αφού συγκρατεί καρφιά και βίδες. Έχει πολλές εφαρμογές στις κατασκευές και χρησιμοποιείτε για καλούπια, ντουλάπες, καπλαμάδες και έπιπλα. Είναι ιδανικό για ξυλογλυπτική.
  3. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία, δεν απορροφά εύκολα νερό και μετά την κοπή του δεν χρειάζεται κλίβανο, αφού στεγνώνει σε μόλις ένα μήνα. Με οποιονδήποτε τρόπο γίνει η ξήρανση είτε με κλίβανο (σε μια μέρα με υγρασία κάτω από 12%) είτε με φυσικό τρόπο το ξύλο δεν στρεβλώνει.
  4. Η υψηλή περιεκτικότητα του ξύλου σε τανίνη το κάνει ανθεκτικό στην εισβολή εντόμων, ξυλοφάγων και τερμιτών.
  5. Έχει υψηλή αντοχή στη φωτιά, με θερμοκρασία ανάφλεξης 420 με 430 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με το μέσο όρο των σκληρών ξύλων που είναι 220 έως 225 βαθμούς κελσίου.

008

 

 

Χαρακτηριστικά φύλλων - άνθεων

    Τα φύλλα έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος ( 75 εκατοστά) και έχουν σχήμα καρδιάς.

005

    Τα φύλλα ενός ενήλικου δέντρου σε διάστημα ενός χρόνου απορροφούν 22 κιλά διοξειδίου του άθρακα και ελευθερώνουν 6 κιλά οξυγόνου! Στην κίνα φτιάχνουν αφέψημα από τα φύλλα Paulownia οπου τα χρησιμοποιούν για τον τυφοειδή πυρετό και να θεραπεύσει πρησμένους αστραγάλους.Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (κοντά σε αυτή του τριφφυλιού) και έιναι κατάλληλο για ζωοτροφές, για βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα, κουνέλια, με ένα πρωτεϊνικό επίπεδο του 20% με 60% πεπτικότητα.

    Αρωματικά άνθη ρόζ- μώβ χρώματος σε σχήμα κώνου με άρωμα λεβάντας ανοίγουν την άνοιξη και είναι εντυπωσιακά!

006

 

007

    Η ευωδία των άνθεων έλκει τις μέλισσες οπου παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Χρησιμοποιούνται ακόμα για παραγωγή αρωμάτων και καλλυντικών. Στην κίνα τα άνθη τα χρησιμοποιούν για την θεραπεία ασθενειών όπως βρογχίτιδα, πεπτικό σύστημα, και το συκώτι.